Page 15 - Don’t worry – be healthy
P. 15

Dr. Breithecker, uit statistieken blijkt dat steeds meer mensen aan zwaarlijvigheid lijden, terwijl kantoren de belangrijkste omgeving zijn waar ze overwegend zittend werk doen. Wat zijn volgens u de belangrijkste factoren waaraan we moeten werken om dit tegen te gaan? Wat is ervoor nodig om ervoor te zorgen dat we ons niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en psychisch goed voelen?
D.B. _ Inderdaad: 'Zitten is dodelijk.'
Er zijn talloze bewijzen gepubliceerd over het verband tussen zittend wer- ken en de hoofdoorzaken van morbiditeit (hart- en vaatziekten, diabetes en sommige soorten kanker) en sterfte, ongeacht de positieve effecten van lichaamsbeweging in de vrije tijd.
Het zou echter onjuist zijn uitsluitend het zitten daarvoor verantwoor- delijk te stellen. De belangrijkste risicofactor is inactiviteit. Wanneer we lang op starre stoelen zitten, werken we de zo belangrijke activiteit van onze antizwaartekrachtspieren tegen. Het geheim van het succes van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid ligt echter in regelmatige spieractiviteit. Dit spierweefsel doet niet alleen mechanisch werk, het is ook een groot en belangrijk orgaansysteem, dat verantwoordelijk is voor het gezond functioneren van onze complexe biologische func- ties. Wanneer spiervezels zich beginnen samen te trekken, worden er
belangrijke moleculaire boodschappers vrijgegeven (eiwitten, enzymen, hormonen), die een positieve uitwerking hebben op de gehele stofwis- seling in het lichaam. Het is daarom belangrijk dat medewerkers vaker opstaan en/of bewegen. Ons belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat mensen minder vastzitten aan hun bureau. Beweging moet worden ge- integreerd in de dagelijkse gang van zaken! Mensen zouden maximaal zes (bij voorkeur vier) uren moeten zitten. De rest van de tijd zou men moeten staan of lopen.
In welke mate hangt het welbevinden op kantoor af van de fysieke omstandigheden en de kwaliteit van de ruimte en in welke mate van een goed onderling contact tussen de medewerkers?
D.B. _ Welbevinden, aandacht, sociale interactie en mentale efficiëntie zijn sterk verbonden met de omgevingsomstandigheden. Deze stimu- leren ons hetzij positief, hetzij negatief. Miljoenen sensoren op en in ons lichaam verzamelen belangrijke informatie. Ons sensorisch systeem is in feite de 'jongleur' die ons fysiek, mentaal en emotioneel in balans houdt. Door onze genetische aanleg oefenen met name prikkels met een natuurlijke bron als oorsprong een positief effect op ons uit. Daarom hechten steeds meer gezondheidsgerichte ruimteconcepten waarde aan daglicht, een goede akoestiek, frisse lucht en planten.
GESPREK MET EXPERTS | 15
 


























































































   13   14   15   16   17